تجهیزات پزشکی آمبولانس را بشناسیم
تجهیزات پزشکی آمبولانس:
در این مقاله می خوانید:
آمبولانس به منظور انتقال بیمار از محل حادثه به مراکز درمانی استفاده می شود و از آن جایی که اورژانس پیش بیمارستانی نیز نامیده می شود لازم است تجهیزات مورد نیاز برای رسیدگی به بیمار در مسیر بیمارستان را داشته باشد به طوری که بتوان شرایط بیمار را ثابت نگه داشت یا در صورت وخامت حال وی، عمل احیاء یا سایر عملیات را انجام داد. تجهیزات پزشکی آمبولانس باید از بهترین مدل ها و برندها تهیه شوند و کامل باشند تا هر گونه نیاز بیمار را برطرف کنند. آمبولانس ها انواع مختلفی دارند و برخی از آن ها برای انتقال عضو یا دارو نیز به کار می روند. در این مقاله به انواع آمبولانس و تجهیزات پزشکی که در هر کدام به کار می روند پرداخته شده است.
انواع آمبولانس:
آمبولانس ها بر اساس استانداردهای کشور تقسیم بندی شده و سه دسته A، B و C دارند:
آمبولانس نوع A:
آمبولانس نوع A که آمبولانس عادی نیز نامیده می شود جهت انجام عملیات اورژانس به کار می رود و بیمارانی را انتقال می دهد که تا حدی هوشیار هستند و شرایط آن ها پایدار است. این آمبولانس به شکل ماشین عادی یا شاسی بلند و آفرود ساخته می شود تا تردد آن در قسمت های مختلف شهر مانند مسیرهای صعب العبور راحت تر باشد. در بعضی موارد این آمبولانس می تواند بیش از 1 نفر را جا به جا کند. در حین جا به جایی، کارشناسان متخصص همراه با بیمار هستند. با توجه به این که تجهیزات موجود در این آمبولانس از نوع کاملا پیشرفته نیستند و هزینه کمتری دارند در بیشتر موارد معمولی ترجیحا از این آمبولانس استفاده می شود.
تجهیزات پزشکی آمبولانس نوع A:
تجهیزات زیر در این آمبولانس وجود دارند:
– دستگاه اکسیژن ساز برای اکسیژن رسانی به بیمارانی که بیماری تنفسی دارند یا در اثر سایر مشکلات نمی توانند اکسیژن مورد نیاز بدن را از هوای محیط دریافت کنند. این دستگاه از هیپوکسمی جلوگیری کرده یا به درمان آن کمک می کند. هیپوکسمی حالتی است که در آن اکسیژن خون بیمار به کمتر از 92% می رسد و علائمی مانند تنگی نفس و درد قفسه سینه دارد. در این شرایط باید به سرعت اکسیژن تراپی انجام شود تا از مشکلات قلبی و مغزی جلوگیری به عمل آید. اکسیژن ساز موجود در آمبولانس باید حجم کمی داشته باشد و فضای کمی را اشغال کند. هم چنین باید سبک باشد و به راحتی جا به جا شود.
– کپسول اکسیژن: در مواردی که نیاز نباشد اکسیژن مورد نیاز به مقدار زیاد و مداوم تامین شود می توان از این دستگاه استفاده کردو کپسول اکسیژن حجم محدودی دارد و باید پس از اتمام اکسیژن، مجددا پر شود.
– انواع تجهیزات معاینه مانند گوشی پزشکی، فشارسنج و تب سنج که در بررسی های اولیه بیمار به منظور اندازه گیری پارامترهای مهم مانند دمای بدن و فشار خون مورد استفاده قرار می گیرند.
– دستگاه ساکشن که ترشحات اضافی و خون و خلط را با استفاده از یک فشار منفی از راه تنفسی بیمار خارج می کند و باعث بهبود تنفس وی می شود.
– لوله تراشه برای قرار گرفتن در نای و ایجاد راه هوایی در شرایطی که راه تنفسی بیمار بسته شده است.
– آنژیوکت که در تزریقات مختلف مانند تزریق وریدی و خون گرفتن استفاده می شود.
– لارنگوسکوپ که در لوله گذاری استفاده می شود. این دستگاه دارای تیغه هایی با انواع و اندازه های مختلف است که برای مشاهده حنجره بیمار نیز کاربرد دارد. این تیغه ها نور ساطع می کنند و راه هوایی بیمار را نیز برای مشاهده بهتر باز نگه می دارند. فردی که از این دستگاه استفاده می کند باید تبحر لازم را داشته باشد تا آسیبی به بیمار وارد نشود.
– در صورتی که بیمار دچار احتباس ادراری شده باشد لازم است از انواع سوند مانند سوند نلاتون استفاده شود که باید این وسیله حتما در آمبولانس وجود داشته باشد.
– انواع داروها مانند آمپول دگزامتازون برای برطرف کردن التهاب، تهوع و استفراغ به خصوص در شرایطی مانند ادم مغزی ناشی از سرطان یا عوارض شیمی درمانی.
– دهان باز کن برای باز نگه داشتن دهان بیمار در مواردی که دهان قفل شده است. این حالت بسیار خطرناک است و باید راه هوایی بیمار باز شود.
– لوازم مصرفی مانند پد الکلی، ست سرم و چسب ضد حساسیت که در عملیات احیای بیمار یا سایر موارد به کار می روند.
آمبولانس نوع B:
این مدل آمبولانس از نوع A پیشرفته تر است و امکانات تخصصی تری دارد. استفاده از آن بیشتر در مواردی مدنظر است که بیمار شرایط حادی داشته باشد و لازم باشد در حین انتقال وی به مرکز درمانی، اقدامات درمانی پیشرفته ای برای وی اعمال گردد. این آمبولانس ICU موبایل نیز نامیده می شود زیرا انواع تجهیزات بخش مراقبت های ویژه که به صورت پرتابل موجود هستند در آن قرار داده شده اند. لازم به ذکر است که تجهیزات آمبولانس نوع A نیز در این آمبولانس وجود دارند زیرا تجهیزات پزشکی آمبولانس پایه ای به حساب می آیند.
تجهیزات پزشکی آمبولانس نوع B:
دستگاه های موجود در این آمبولانس عبارتند از:
– دستگاه ونتیلاتور که عمل تنفس را برای بیمار انجام می دهد. بیمار ممکن است در اثر مشکلات شدید تنفسی، افزایش فشار جمجمه، شکستگی دنده ها، عفونت شدید ریوی و هم چنین پس از عمل قلب باز قادر به تنفس نباشد و نیاز باشد ونتیلاتور به وی وصل شده و اکسیژن را به ریه ها برساند و دی اکسید کربن را خارج کند. این دستگاه به سه شکل استفاده می شود. در حالت اول که شرایط بیمار خیلی حاد نیست از ماسک تنفسی بر روی صورت وی استفاده می شود که دهان و بینی را کاملا می پوشاند. در حالت دوم عمل اینتوبه کردن یا اینتوباسیون صورت می گیرد و لازم است برای این کار از لارنگوسکوپ برای باز کردن راه تنفسی استفاده شود تا لوله وارد دهان فرد شود. در حالت سوم تراکستومی انجام می شود و به خصوص در بیمارانی که بیش از یک هفته به ونتیلاتور متصل هستند، یک سوراخ روی گلو ایجاد شده و لوله تراشه از طریق آن وارد نای فرد می شود و سپس به ونتیلاتور متصل می گردد.
– دستگاه الکتروشوک یکی از تجهیزات حیاتی مورد نیاز در آمبولانس نوع B است که در مواردی که الگوی الکتریکی قلب مختل شود، عملکرد قلب را به حالت عادی بر می گرداند. این اختلال می تواند در اثر کاهش اکسیژن خون، مرگ ناگهانی و آسیب عضلات قلب ایجاد شود. در واقع الکتروشوک ضربان قلب مصنوعی ایجاد می کند تا قلب، فعالیت طبیعی خود را از سر بگیرد.
– تجهیزاتی مانند دستگاه تست قند خون، پالس اکسیمتر، ست سوختگی و ست زایمان از مهم ترین دستگاه های مورد نیاز در این آمبولانس هستند.
– پمپ سرم که اینفیوژن پمپ نام دارد و در تزریقات مختلف مانند تزریق سرم یا خون یا مایع بی حسی اپیدورال به کار می رود و تزریق را به صورت برنامه ریزی شده با سرعت و مدت زمان مشخص انجام می دهد.
آمبولانس نوع C:
در عملیات پیشرفته پزشکی از این نوع آمبولانس استفاده می شود که تجهیزات آن بسیار تکمیل و تخصصی است و نوعی مرکز اورژانس سیار به حساب می آید. در این آمبولانس تجهیزات پزشکی ICU و CCU وجود دارد که می توان به آن ها دو مدل ساکشن پیشرفته و دستگاه نوار قلب را نیز اضافه کرد. دستگاه نوار قلب که الکتروکاردیوگراف نیز نامیده می شود وضعیت قلب و انتشار سیگنال های الکتریکی آن را نسبت به زمان اندازه گیری می کند. نتایج به دست آمده که الکتروکاردیوگرام نامیده می شود همان نوار قلب است که بر اساس آن مشکلات قلبی بیمار مورد بررسی قرار می گیرد. از جمله این مشکلات قلبی می توان به آریتمی یا نامنظمی ضربان قلب، گرفتگی رگ های قلب، حمله قلب و اختلالات الکترولیتی بدن اشاره کرد.
آمبولانس VIP:
این مدل آمبولانس از لحاظ نوع تجهیزات پزشکی مانند سایر آمبولانس ها است اما کارشناسان بیشتری در آن حضور دارند و لازم است به زبان های مختلف مانند انگلیسی، فرانسوی، ترکی و عربی مسلط باشند زیرا این نوع آمبولانس برای سفارت ها نیز به کار می رود و در مواردی اجازه عبور از مرز را نیز دارد تا به افراد مصدوم رسیدگی نماید. همان طور که قبل تر نیز ذکر شد تجهیزات پزشکی موجود در این آمبولانس می تواند مانند آمبولانس های A، B و C باشد. اما در کنار آن ها وجود تجهیزات زیر نیز الزامی است:
– سیستم تهویه هوا برای بهبود هوای داخل آمبولانس به طوری که بتوان میزان اکسیژن و دمای هوا را تنظیم کرد.
– رادیو برای ارتباط با پزشک به صورت دو طرفه.
– دوربین برای کنترل شرایط داخل آمبولانس.
– ضبط کننده داده که مواردی مانند قدرت ترمز خودرو و سرعت آن را ثبت می کند.
– رمپ به منظور انتقال آسان بیمار به آمبولانس تا از تکان های اضافی جلوگیری شود.
خرید تجهیزات پزشکی آمبولانس در بازار تجهیزات پزشکی ایران
انواع مختلف تجهیزات پزشکی آمبولانس در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود دارد که بسته به نیاز مرکز درمانی و کاربرد آن انتخاب می شود. تجهیزات داخل آمبولانس باید از بهترین برندها و با کیفیت ترین دستگاه ها تامین شوند. کارشناسان وبسایت درمان شو شما را در خرید این تجهیزات یاری می دهند.