آشنایی با تجهیزات پزشکی زنان و زایمان

تجهیزات پزشکی زنان و زایمان

آشنایی با تجهیزات پزشکی زنان و زایمان

تجهیزات پزشکی زنان و زایمان:

در بخش زنان و زایمان و هم چنین مطب پزشک متخصص زنان از تجهیزاتی استفاده می شود که به منظور پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری های دستگاه تناسلی زنان به کار می روند. تجهیزات پزشکی زنان و زایمان در بارداری و زایمان نیز مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به بررسی این دستگاه ها می پردازیم:

 

ابزار معاینه زنان:

این ابزار در معاینات دوره ای زنان به کار می روند و هر گونه عفونت یا تغییر غیر طبیعی در بافت لگن، واژن و سایر بخش های سیستم تناسلی را نشان می دهند. بهتر است این ابزار یک بار مصرف باشند یا در صورت چند بار مصرف بودن به درستی ضد عفونی شوند.

 

انواع ابزار معاینه زنان:

– اسپکولوم

– کیت پاپ اسمیر

– هیسترومتر

– انواع آیودی

– ست آیودی گذاری

– سیتوبراش برای گرفتن نمونه پاپ اسمیر.

ابزار معاینه زنان

 

تخت ژنیکولوژی:

یکی از اصلی ترین تجهیزات پزشکی زنان و زایمان تخت ژنیکولوژی است که برای معاینه استفاده می شود. این تخت به گونه ای طراحی می شود که بدن بیمار در بهترین موقعیت قرار گیرد و دید مناسبی برای ماما یا پزشک ایجاد شود. این تخت در دو نوع برقی و مکانیکی تولید می شود. مدل مکانیکی که سیستم ساده تری دارد به صورت دستی تنظیم می شود و دارای اهرم های مختلف برای تغییر پوزیشن و ارتفاع است. این تخت باید از مقاوم ترین مواد ساخته شود تا در اثر تنظیمات مداوم دستی آسیب نبیند.

در مدل برقی از تعدادی موتور استفاده می شود که با کمک ریموت کنترل، قسمت های مختلف تخت را در ارتفاع و موقعیت مورد نظر پزشک قرار می دهند. لازم است این موتورها قدرتمند باشند و تغییرات را به سرعت انجام دهند.

تخت ژنیکولوژی

ابزار جراحی زنان:

در جراحی های مختلف زنان و زایمان از تجهیزات غیر برقی استفاده می شوند که معمولا از استیل ضد زنگ یا در مواردی از سرامیک ساخته می شوند. این تجهیزات باید به خوبی ضد عفونی شوند تا از انتقال آلودگی و عفونت جلوگیری شود. از این ابزار به منظور بخیه زدن، برش دادن یا باز نگه داشتن بافت استفاده می شود.

 

انواع ابزار جراحی زنان:

  • پنس نمونه برداری
  • اسپکولوم واژینال
  • پنس جفت جهت گرفتن جفت
  • تناکولوم دو دندانه که برای گرفتن سرویکس به کار می رود.
  • سوند رحمی
  • کلمپ رحمی
  • هیسترومتر
  • قیچی کج برای برداشتن رحم
  • دیلاتور که سرویکس را باز می کند.
  • کورت جهت تراشیدن داخل رحم
  • فورسپس
  • آکارتور که نوعی دور کننده است و فضای کافی برای مشاهده سرویکس را از طریق واژن ایجاد می کند.

 

ست های مختلف تجهیزات پزشکی زنان و زایمان نیز در جراحی زنان استفاده می شوند که از جمله آن ها می توان به ست زایمان، جراحی سزارین، جراحی کیست تخمدان، کورتاژ، توبکتومی، هیسترکتومی و اپی زیاتومی اشاره کرد.

ابزار جراحی زنان

تخت جراحی زنان:

این تخت در اتاق عمل زنان و زایمان استفاده می شود و بدن را در موقعیت مورد نظر جراح قرار می دهد تا عمل جراحی با دقت و دید مناسب انجام گیرد. ارتفاع این تخت باید به راحتی تنظیم شود، دارای عرض مناسب و استاندارد باشد به طوری که بتوان به بدن بیمار به آسانی دسترسی پیدا کرد، قابل ضد عفونی کردن باشد، مقاومت بالا داشته باشد و ترجیحا از فولاد ضد زنگ ساخته شده باشد. هم چنین تشک آن باید پوشش آنتی استاتیک داشته باشد. علاوه بر این باید تعدادی شکن داشته باشد و از طریق آن ها در شیب مورد نظر قرار گیرد. این شکن ها در قسمت سر، کمر و پا قرار داده شده اند و شیب این قسمت ها را تغییر می دهند.

تخت جراحی نیز مانند تخت ژنیکولوژی به صورت مکانیکی یا برقی ساخته می شود که در مدل مکانیکی دارای اهرم های دستی برای اعمال تغییرات است و در مدل الکتریکی تعدادی موتور و یک ریموت کنترل دارد. یکی از مهم ترین ویژگی های این دستگاه امکان نصب تجهیزات مختلف بر روی آن است.

 

تخت جراحی زنان

دستگاه سونوگرافی:

دستگاه سونوگرافی یکی از تجهیزات معمول در تصویربرداری از بدن است که از قسمت های مختلف مانند قلب، کبد و کلیه ها تصویر ارائه می دهد. در این روش از امواج فراصوت با فرکانس بالا استفاده می شود که ضرری برای بدن ندارند. سونوگرافی علاوه بر بی خطر بودن، تصاویر real time ایجاد کرده و غیر تهاجمی و بدون درد است.

دستگاه سونوگرافی

انواع دستگاه سونوگرافی:

دستگاه سونوگرافی تصاویری از رحم و تخمدان ها ارائه می دهد و در طول بارداری نیز برای بررسی وضعیت جنین و روند بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. مدل دیگری از این دستگاه، واژینال است که از کاربردی ترین تجهیزات پزشکی زنان و زایمان می باشد. برخلاف سونوگرافی معمول که از روی بدن انجام می شود، سونوگرافی واژینال از طریق واژن و به صورت داخلی است. پروب سونوگرافی، امواج صوتی با فرکانس بالا را از واژن به درون رحم می فرستد و امکان مشاهده دهانه رحم، رحم، تخمدان ها و لوله های فالوپ را فراهم می کند. این روش دقیق تر از سونوگرافی معمول است و تصاویر واضح تری را به نمایش در می آورد. کاربرد این روش در تشخیص علت دردهای مختلف زنان، خونریزی غیر طبیعی و بررسی وجود انواع کیست و فیبروم است.

 

سونوگرافی واژینال پس از آیودی گذاری نیز انجام می شود تا از جاگذاری صحیح آیودی اطمینان حاصل شود. در نوع دیگری از سونوگرافی زنان که ترانس سالین اینفیوژن نامیده می شود، از یک محلول نمکی استریل استفاده می شود که به داخل رحم تزریق شده و در رحم، ضریب شکست نوری مناسب را ایجاد می کند تا تصاویر دقیق تری به دست آیند.

تجهیزات پزشکی زنان و زایمان، سونوگرافی واژینال

دستگاه کولپوسکوپی:

دستگاه کولپوسکوپ به منظور بررسی دقیق دهانه رحم و واژن به کار می رود و استفاده از آن در صورتی تجویز می شود که تست پاپ اسمیر بیمار غیر طبیعی بوده و نیاز به بررسی های دقیق تر باشد. در حین کولپوسکوپی می توان از بافت مورد نظر نمونه برداری نیز انجام داد.

 

ویژگی های دستگاه کولپوسکوپ:

کولپوسکوپ در واقع نوعی میکروسکوپ با دوربین دو چشمی است که لامپ LED آن نور سرد را به بافت می تاباند و پزشک می تواند به وضوح بافت را مورد بررسی قرار دهد. در مدل جدیدتر این دستگاه که ویدیو کولپوسکوپ نامیده می شود، می توان تصاویر را ثبت کرد یا بر روی مانیتور به نمایش درآورد تا امکان تجزیه و تحلیل داده ها فراهم شود. هم چنین امکان پرینت گرفتن یا ارسال تصاویر وجود دارد. با استفاده از کولپوسکوپ می توان بیماری هایی مانند زگیل تناسلی، تغییرات پیش سرطانی دهانه رحم، تغییرات پیش سرطانی واژن و تغییرات پیش سرطانی اطراف واژن را تشخیص داد.

کولپوسکوپ

دستگاه کرایو زنان:

در مواردی که زخم یا عارضه ای در دستگاه تناسلی زنان وجود داشته باشد مانند زگیل تناسلی، از کرایوتراپی برای از بین بردن آن عارضه استفاده می شود. در این روش از گاز N2O استفاده می شود که سرمای زیادی تولید کرده و دما را به منفی 65 درجه سانتی گراد می رساند تا عارضه پوستی فریز شده و از بین برود. به طور مثال سلول های زگیل تناسلی به صورت چند لایه تخریب شده و از بین می روند و پس از مدتی سلول های طبیعی جایگزین آن ها می شوند. هم چنین در سرطان دهانه رحم، می توان با استفاده از دستگاه کرایو سلول های سرطانی را از بین برد. برای استفاده از این دستگاه نیاز به بیهوشی وجود ندارد و عملکرد آن 2 تا 3 دقیقه است. هم چنین مزایای بیشتری نسبت به لیزر دارد، بهبود آن سریع تر بوده و عوارض کمتری دارد.

تجهیزات پزشکی زنان و زایمان، کرایوتراپی

دستگاه سونیکید:

این دستگاه که به آن جنین یاب نیز گفته می شود یکی از پرکاربردترین تجهیزات پزشکی زنان و زایمان است که در طی بارداری برای شنیدن صدای قلب جنین به کار می رود. کاربرد این دستگاه در مادران لاغر از هفته 14 بارداری و در سایر مادران از هفته 20 بارداری امکان پذیر است. سونیکید ضربان قلب را تشخیص داده و تعداد آن را محاسبه می کند. در صورتی که از هفته 20 بارداری صدای قلب جنین شنیده نشود می توان تشخیص داد که سقط جنین رخ داده است.

 

عملکرد دستگاه سونیکید:

این دستگاه امواج اولتراسوند را از یک مبدل فرستنده به سمت جنین ارسال می کند، این امواج با قلب جنین برخورد کرده و در برگشت، ضربان قلب را آشکار می کنند. این صدا از طریق یک گوشی یا بلندگو قابل شنیدن است و تعداد ضربان قلب نیز بر روی مانیتور دستگاه نشان داده می شود. سونیکید در منزل نیز کاربرد دارد و مادر می تواند به آسانی صدای ضربان قلب جنین خود را بشنود.

 

انتخاب مناسب ترین فرکانس در این دستگاه بسیار مهم است زیرا نباید به جنین آسیب وارد شود و در ضمن صدای قلب نیز باید به خوبی قابل تشخیص باشد. این دستگاه سبک، کوچک و قابل حمل است و علاوه بر برق با باتری نیز کار می کند. هم چنین دارای سیستم کاهش نویز است و در برابر آب، ژل و ضربه مقاوم می باشد.

تجهیزات پزشکی زنان و زایمان، سونیکید

فتال مانیتورینگ:

این دستگاه که مانیتور ضربان قلب جنین نیز نام دارد، دارای یک صفحه نمایش می باشد که ضربان قلب جنین را ثبت کرده و نشان می دهد. پروب آن داپلر و دارای حساسیت بالا است و امواج فراصوت از فرستنده آن به سمت جنین ارسال می شوند و در برگشت توسط گیرنده دریافت شده و ضربان قلب را نشان می دهند. از این دستگاه می توان به صورت هم زمان برای جنین های دوقلو استفاده کرد. علاوه بر ضربان قلب می توان منحنی ECG، حرکات جنین، انقباض های رحمی فشار مایع مشیمیه جنین و فشار خون و ضربان قلب مادر را اندازه گیری کرد.

 

دستگاه فتال مانیتورینگ به کامپیوتر نیز وصل شده و امکان ثبت و ارسال اطلاعات را فراهم می کند. هم چنین با برق و باتری قابل شارژ کار می کند. سیستم هشدار این دستگاه بسیار دقیق است به طوری که ضربان قلب یا پارامترهای دیگر را بررسی کرده و در صورت غیر طبیعی بودن، آلارم مربوطه را فعال می کند. نحوه اندازه گیری این دستگاه به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم است. در مدل خارجی یا غیر مستقیم از الکترودهایی استفاده می شود که بر روی شکم مادر قرار می گیرند. اما در مدل مستقیم یا داخلی، یک کاتتر از مجرای رحم وارد شده و به سر جنین وصل می شود تا اطلاعات دقیق تر به دست آید. لازم به ذکر است که مدل مستقیم باید تنها در شرایطی استفاده شود که مایع آمنیوتیک اطراف جنین خارج شده باشد.

تجهیزات پزشکی زنان و زایمان، فتال مانیتورینگ

خرید تجهیزات پزشکی زنان و زایمان در بازار تجهیزات پزشکی ایران:

انواع مختلف تجهیزات پزشکی زنان و زایمان در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود دارند. هنگام خرید این دستگاه ها لازم است به کیفیت و دقت آن ها توجه شود تا بیشترین بازدهی را برای تشخیص پزشک داشته باشد. وبسایت درمان شو شما را در خرید انواع تجهیزات پزشکی زنان و زایمان یاری می دهد.