آشنایی با مانیتور علائم حیاتی
مانیتور علائم حیاتی چیست؟
در این مقاله می خوانید:
مانیتور علائم حیاتی که نام دیگر آن مانیتورینگ فیزیولوژیک بیمار است دستگاهی است که به طور مستمر علائم حیاتی بیمار را اندازه گیری می کند. نتایج اندازه گیری شده بر روی یک صفحه نمایش نشان داده می شوند و در صورت نامطلوب بودن هر کدام از این علائم، کادر پزشکی مطلع شده و اقدامات لازم را انجام می دهند. این دستگاه عموما برای بیمارانی استفاده می شود که در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند، یا تحت عمل های جراحی سنگین و با ریسک بالا قرار گرفته اند و شرایط نامتعادلی دارند. این مانیتور پارامترهایی مانند الکتروکاردیوگراف ECG، برون ده قلبی(لیتر بر دقیقه)، فشار خون تهاجمی IBP، فشار خون غیر تهاجمی NIBP، دمای بدن(درجه سانتی گراد)، سطح اکسیژن خون SpO2، ضربان قلب BPM، نرخ تنفس(ضربان بر دقیقه) و میزان گازهای تنفسی(درصد آن ها یا فشار بر حسب میلی متر جیوه) را اندازه گیری کرده و نتایج را به صورت عدد یا نمودار بر روی صفحه نمایش نشان می دهد. قابل ذکر است که برخی از این پارامترها انتخابی هستند و در صورت تمایل قابلیت اندازه گیری آن ها در دستگاه قرار داده می شود.
هر کدام از پارامترهای نام برده یک ماژول نامیده می شوند. این ماژول ها دارای بازه استاندارد هستند که در سیستم دستگاه تعریف شده است. بنابراین اگر نتایج اندازه گیری شده حاصل از هر کدام آن ها خارج از بازه استاندارد باشد، سیستم هشدار صوتی یا تصویری دستگاه فعال می شود و پزشک و پرستار را مطلع می سازد. علاوه بر این، تمام مانیتورهای علائم حیاتی به یک سیستم مرکزی در بیمارستان متصل هستند. این سیستم خارج از CCU یا ICU قرار دارد. بنابراین پزشک یا پرستار می توانند بدون نیاز به حضور دائمی در بخش مراقبت های ویژه، از نحوه عملکرد و علائم حیاتی بیمار مطلع شوند.
اجزای دستگاه مانیتور علائم حیاتی:
مانیتور علائم حیاتی از قسمت های زیر تشکیل شده است:
– صفحه نمایش که در مدل های جدیدتر دستگاه به صورت لمسی است.
– صفحه کلید برای انجام تنظیمات دستگاه.
– ماژول ها یا پارامترهایی که به آن ها اشاره کردیم.
– حسگر یا سنسور پارامترهای مختلف دستگاه مانند حسگر دما، کاف فشار سنج، پروب ECG، پروب پالس اکسیمتر.
– برد تغذیه که ولتاژ برق شهری را به ولتاژ دستگاه تبدیل می کند.
– دو نوع باتری اصلی و پشتیبان که باتری اصلی نیکل کادمیوم یا سربی اسیدی است. باتری پشتیبان یک باتری 3 ولتی کوچک است که در موارد اضطراری استفاده می شود.
چه پارامتر یا ماژول هایی توسط مانیتور علائم حیاتی اندازه گیری می شود؟
همان طور که قبل تر نیز گفته شد تعدادی از پارامترهای زیر در تمام مانیتورهای علائم حیاتی وجود دارند و تعدادی به صورت انتخابی در دستگاه قرار داده می شوند:
– ماژول ECG/Resp: نمایش امواج سیگنال قلب و سیگنال تنفس بیمار(Respiration)، و هم چنین نمایش نرخ ضربان قلب(Heart rate) و نرخ تنفس(Respiration rate).
– ماژول SpO2: اندازه گیری درصد اشباع اکسیژن خون. در اندازه گیری این ماژول از فناوری نوری استفاده می شود بنابراین عوامل مختلفی می توانند روی دقت اندازه گیری این پارامتر تاثیر بگذارند. این عوامل عبارتند از:
- نور زیاد محیط
- حرکت یا لرزش بیش از حد بیمار
- هموگلوبین های غیر عادی مانند متاگلوبین و کربوکسی هموگلوبین
- قرار دادن نامناسب پروب SpO2
- تداخل الکترومغناطیسی مانند تداخل با دستگاه MRI
- وجود رنگدانه هایی مانند متیلن بلو یا ایندیگو کارمین در خون بیمار
- افت جریان خون ناشی از شوک بیمار به طوری درصد اکسیژن خون قابل اندازه گیری نباشد. به طور مثال در اثر دمای پایین بدن، کم خونی با رگ بند
- هنگام استفاده از دستگاه الکتروسرجری
– ماژولNIBP(Non invasive blood pressure): اندازه گیری غیر تهاجمی و خودکار فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و میانگین بیمار. این اندازه گیری در صورتی که نرخ ضربان قلب کمتر از 40 یا بیشتر از 240 باشد یا در حالتی که بیمار زیر دستگاه قلبی- ریوی است غیر ممکن می باشد. علاوه بر این، در شرایط زیر نیز این اندازه گیری با مشکل روبرو می شود:
- آریتمی قلبی
- تغییرات سریع فشار خون
- ورم شدید
- پس از شوک شدید
- کاهش دمایی که جریان خون را کاهش دهد
- حرکت و لرزش بیش از حد بیمار یا تشنجی که در آن فشار خون سرخرگی و ضربان منظم به سختی تشخیص داده شود.
– ماژولIBP(invasive blood pressure): اندازه گیری فشار خون به صورت تهاجمی و نمایش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک. در واقع یک حسگر فشار، فشار خون شریان سرخرگی یا رگ وریدی را به صورت مستقیم اندازه گیری می کند. خروجی این ماژول به صورت منحنی پیوسته بر روی صفحه نمایش نشان داده می شود. در بعضی از مانیتورهای علائم حیاتی، دو کانال IBP وجود دارد که به صورت هم زمان فشار دو نقطه مختلف را اندازه گیری می کنند و شکل موج، فشار سیستولیک، فشار دیاستولیک و فشار میانگین را نشان می دهند.
– ماژول دما (Temperature): اندازه گیری دما و اختلاف دما بین دو کانال دما. در مانیتور علائم حیاتی سنسورهای دمایی وجود دارند که اساس کار آن ها سنجش میزان تغییر مقاومت بر اساس تغییر دما است. در برخی مانیتورها دو کانال اندازه گیری دما وجود دارد که دمای دو نقطه متفاوت از بدن را اندازه می گیرند.
– ماژول CO2: اندازه گیری درصد دی اکسید کربن در هوای بازدم بیمار. این مقدار اندازه گیری شده به صورت شکل موج نشان داده می شود و نرخ تنفس را نیز نشان داده و حالت آپنه تنفسی را هم تشخیص می دهد.
واحد اندازه گیری ماژول های ذکر شده به شرح زیر می باشد:
– نرخ ضربان قلب: ضربان بر دقیقه BPM
– فشار خون: mmHg
– دما: درجه سانتی گراد °C
– اکسیژن خون: %
– برون ده قلبی: لیتر بر دقیقه L/min
– نرخ تنفس: ضربان بر دقیقه BPM
– گازهای تنفسی: % یا فشار بر حسب mmHg
ماژول های مانیتور علائم حیاتی دارای مقادیر استاندارد برای افراد بالغ و نوزادان هستند که در صورتی که مقدار اندازه گیری شده از این بازه خارج شود آلارم دستگاه فعال می شود. این بازه های استاندارد برای افراد بالغ به شرح زیر هستند:
– نرخ ضربان قلب: BPM 90- 50
– فشار خون: mmHg 80/120
– دما: °C 37
– اکسیژن خون: 100- 95%
– برون ده قلبی: L/min ۶
– نرخ تنفس:BPM ۱۲
– درصد اشباع گازها: نیتروژن 79%، اکسیژن 17%، دی اکسید کربن 4%
مقادیر استاندارد برای نوزادان به صورت زیر است:
– نرخ ضربان قلب: BPM 180- 120
– دما: °C 37
– اکسیژن خون: 98- 95%
– نرخ تنفس: BPM 80- 40
– درصد اشباع گازها: نیتروژن 79%، اکسیژن 17%، دی اکسید کربن 4%
تقسیم بندی انواع دستگاه مانیتور علائم حیاتی:
– از نظر میزان حساسیت
- حساسیت کم: این مدل دستگاه، علائم حیاتی اولیه را نشان می دهد و می توان پارامترهایی مانند دما و فشار خون غیر تهاجمی را به آن اضافه کرد.
- حساسیت متوسط: این مانیتور بیشتر در بخش اورژانس بیمارستان و یا در جراحی های عمومی استفاده می شود.
- حساسیت زیاد: این دستگاه در بخش مراقبت های ویژه یا پس از بیهوشی استفاده شده و به جز پارامترهای اصلی، آریتمی، فشار خون تهاجمی و درصد دی اکسید کربن را نیز اندازه می گیرد.
– از نظر نحوه اتصال
- مانیتور کنار تخت بیمار(Bed side)
- مانیتورینگ سانترال(اتصال به سیستم مانیتورینگ مرکزی)
- تله مانیتورینگ(Tele monitoring)
– از نظر ماژول ها
- مانیتورینگ اتاق عمل
- مانیتور CCU
- مانیتور اورژانس
- مانیتور فشار خون
- مانیتور قند خون
- هولتر مانیتورینگ
- مانیتور عملکرد تنفسی
نگهداری دستگاه مانیتور علائم حیاتی و اشکالات این دستگاه:
جهت بررسی عملکرد صحیح دستگاه و کنترل کیفی آن باید موارد زیر چک شوند و آزمون کالیبراسیون انجام شود:
– خطی بودن پاسخ
– دقت دامنه
– صحت میزان ضربان
– میزان Gain/Damping
– پاسخ دهی فیلتر باند گذر
– انجام فیلتراسیون توسط دستگاه
– عملکرد دستگاه در آریتمی های مختلف
– بررسی الکترودها و تعویض دوره ای آن ها به خصوص الکترودهایی که در حسگر آن ها المان گرمازا وجود دارد.
– بررسی دوره ای سیم ها و کابل ها
علاوه بر موارد فوق لازم است دستگاه به طور مرتب تمیز شده و باتری آن نیز به خوبی نگهداری شود. اگر دستگاه به مدت طولانی استفاده نمی شود باید فیوز پشت دستگاه خارج شود. هم چنین جهت استفاده مجدد به مدت حداقل 16 ساعت برای شارژ کامل به برق متصل شود. البته با وجود رعایت موارد گفته شده ممکن است سیستم دچار مشکلاتی شود که در ادامه به این مشکلات و نحوه برطرف کردن آن ها می پردازیم:
– در صورت روشن نشدن سیستم باید کابل های دستگاه چک شود، فیوزهای دستگاه چک شده و در صورت نیاز جایگزین شوند، ترانس های برد چک شده و از سلامت آن ها اطمینان حاصل شود.
– در صورتی که درصد اکسیژن خون بیمار به درستی نشان داده نشود باید بردهای دستگاه چک شده و در صورت لزوم با شرکت تولید کننده تماس گرفته شود، پروب پالس اکسیمتر دستگاه چک شود و پروب انگشتی به خوبی روی انگشت بیمار فیکس شود، پین های سوکت پروب بررسی شود و سیم های سوکت آن قطعی نداشته باشند، مولد IR نیز باید بررسی شود.
– ممکن است دستگاه نویز داشته باشد که در این صورت لازم است موارد زیر بررسی شود:
- خرابی لیدهای سینه: لیدهای سینه و نیز کهنگی ژل آن باید بررسی شود زیرا اگر ژل لید کهنه و خشک باشد نویز زیادی ایجاد می کند.
- خرابی لیدهای سیمی: اتصالات لیدهای سیمی باید بررسی شود زیرا در صورت قطعی یا اتصال نامناسب به خصوص در قسمت ته فیش ها و قسمت محافظ، نویز زیادی ایجاد می شود.
- عدم وجود کابل اتصال به زمین: در این حالت نویز الکتریکی ایجاد شده در فضای اطراف در خروجی دستگاه نمایش داده می شود.
- مجاورت مانیتور با دستگاه هایی که میدان مغناطیسی زیادی دارند.
هنگام خرید مانیتور علائم حیاتی باید به چه مواردی توجه شود؟
- اندازه و کیفیت صفحه نمایش
- میزان اعتبار شرکت سازنده و محدوده فروش آن (جهانی، منطقه ای و …)
- تاییدیه های دستگاه مانند FDA یا نشان CE
- قیمت دستگاه، گارانتی و خدمات پس از فروش آن، پرسنل سرویس
- محدوده سنی قابل استفاده دستگاه (نوزادان و بزرگسالان)
- بخشی که دستگاه در آن استفاده می شود (اتاق عمل، بخش مراقبت های ویژه و …)
- باتری دستگاه (از لحاظ تعداد، مدت زمان کار با آن، زمان شارژ مجدد، هشدار اتمام باتری)
- قابل حمل بودن دستگاه
- تنوع پارامترهای دستگاه
- در ECG تعداد لیدها، دامنه ضربان قلب، آلارم ها، تشخیص آریتمی
- تعداد کانال ها و دامنه مقیاس ها در فشار خون تهاجمی
- هشدارهای صوتی و تصویری
- تکنیک اندازه گیری و اندازه کاف در فشار خون غیر تهاجمی
- نوع پروب پالس اکسیمتر و چند بار مصرف بودن آن
- تعداد ورودی ها و نوع پروب اندازه گیری دما
- سازگاری با تصویربرداری مغناطیسی MRI
- قابلیت اتصال به سیستم مرکزی
- میزان حساسیت سیستم
بازار تجهیزات پزشکی ایران:
انواع مختلف مانیتور علائم حیاتی در بازار تجهیزات پزشکی ایران عرضه می شوند. این مانیتورها در برندهای مختلف تولید داخل از جمله سعادت، صاایران و سازگان و هم چنین برندهای خارجی مانند دراگر، زیمنس و Spacelab موجود هستند. هنگام خرید این دستگاه باید دقت شود که تمام ماژول های مورد نیاز بر روی آن قرار داده شده باشند. هم چنین باتری دستگاه به درستی عمل کرده و در مواقعی که برق قطع می شود اطلاعات سیستم را حفظ نماید. شما می توانید با مراجعه به وبسایت فروشگاه درمان شو انواع مانیتور علائم حیاتی را مشاهده و تهیه نمایید.